Friday, December 2, 2011

Haiwan tanya.. " KITA NI HAIWAN KE.."
Kisah semalam... 
Sambil aku buat keja dalam ofis aku ni, tetiba Abg Yus dari QS dept datang duduk depan aku... Dia tanya,.."Ju, nak dengar cerita tak.." 
aku jawab.." panjang ke citernya...?".. "nope... 5 minit jer.." dia jawab... sbb 5 minit tu, aku pun setuju nk dengar cerita dia...


Dia pun mula bercerita..
Pada suatu hari...(ala2 citer kanak2 ...) semua haiwan di dalam hutan mengadakan mesyuarat.. semua haiwan menghadirinya kecuali anjing yg tak sampai2 lagi... sebelum mesyuarat bermula, mereka berbincang, siapa nk menjadi pengerusi mesyuarat ni.. masing2 berebut nk jadi pengerusi... ketua haiwan, sang singa pun bagi idea, "apa kata kita panggil orang tua yg tengah bertapa dalam gua tu utk menjadi pengerusi mesyuarat kita ni.. .." semua haiwan setuju sebulat suara (dorg angkat tangan kot...) 


bila sampai kepada orang tua itu, singa pun tanya.."kenapa kau manusia, kami haiwan...?" orang tua tu menjawab, " sebab aku boleh bancuh air kopi dan makan biskut bila aku lapar, kau tak boleh.."
singa pun terdiam, sambil berfikir...betul lah tu... manusia ada akal... sebab tu tinggi darjatnya manusia ni...


sedang mereka bermesyuarat, ( tak diberitahu pula apa agenda nya..) sang anjing pun sampai sambil termengah mengah sebab berlari, nak cepat sampai kekonon nya.. 


Sang singa bertanya kepada anjing kenapa lewat... 
anjing menjawab.."saya kena ikat kat pagar, tuan saya ikat kt pagar sebab dia kata saya ni haiwan... tapi saya pelik, kalau saya haiwan dan tuan saya manusia, kenapa cara tuan saya lebih teruk dari cara saya... haiwan, kita bergaduh dan memburu mengikut musim.. kalau lapar, kita bergaduh, kenyang kita diam.. manusia ni, mereka tak bermusim.. setiap masa mereka bergaduh, memburu sesama mereka dan menikam sesama mereka... saya pernah terdengar kawan saya di hujung jalan sana bercerita kepada saya, dia nampak manusia membuang anak yang masih kecil lagi... kawan saya pun tak tau kenapa anak tu kena buang sebab itu bukan anak haiwan, tapi anak manusia... sedangkan kita tidak membuang anak... jadi, sampai sekarang saya masih berfikir, apa beza saya dengan tuan saya yang bergelar manusia tu...."


semua haiwan2 yang ada di situ hanya berdiam diri sambil mendengar cerita anjing tadi.. betul apa yang anjing cerita sebab anjing adalah haiwan yang paling rapat dengan manusia dan dia tahu semua perangai manusia... orang tua yang menjadi pengerusi mesyuarat itu hanya terdiam sahaja kerana malunya dia mendengar kata-kata anjing itu..


end of story....
huh... aku leka jugak dengar cerita tu.... tapi benarlah apa yang anjing tu kata...


p/s ~~ kalaulah haiwan boleh berkata kata...

No comments:

Post a Comment